Son Dakika



Mimar Sinan’ın İstanbul’daki yapıtlarını konu alan İstanbul’da Mimar Sinan adlı kitap 75 yıl sonra yayımlandı.

İbrahim Hakkı Konyalı’nın yazdığı ancak yayımlayamadığı “İbrahim Hakkı Konyalı’nın Kayıp Arşivinden İstanbul’da Mimar Sinan Eserleri” adlı çalışma 
İBB Kültür A.Ş. yayınlarınca basıldı.

Konyalı tarafından 1940-1941 tarihlerinde hazırlanan albüm ve daktilo metninden yararlanarak hazırlanan kitap, Mimar Sinan’ın İstanbul’da yaptığı cami, mescid, türbe, kütüphane, dârülkurrâ ve mektepleri içeriyor.

İBB Kültür AŞ tarafından kaybolan ya da zarar gören tarihi eserlerle ilgili gerçekleştirilen arşiv çalışmaları sonucu basılan kitapla, bu eserlerin yeniden gün ışığına çıkarılması, orijinalleri göz önünde bulundurularak onarımlarının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Eser altı ay öncesine kadar kayıptı. İBB Kültür A.Ş., gazeteci Faik Şenol’un arşivinde bulunan “İstanbul’da Mimar Sinan Eserleri” başlıklı iki fotoğraf albümü üzerinde çalışırken kayıp çalışmayı gün yüzüne çıkardı.
  

Kitabı edinmek için...


İBRAHİM HAKKI KONYALI KİMDİR?


İbrahim Hakkı Konyalı 1895'de Konya'da doğdu. 1984'de yine aynı kentte öldü. Tarihçi ve gazeteci Konyalı, Anadolu'nun  çeşitli yörelerine ilişkin çok sayıda şehir tarihi çalışmalarıyla tanındı.   

Ankara Vakıflar Müdürlüğü Arşiv Dairesi müdürlüğünde bulundu. Topladığı pek çok fotoğraf, belge ve kitabı 1979'da Üsküdar Selimiye Camii'nde kurduğu İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi ve Arşivi'ne bıraktı. Aynı yıl kendisine Kültür Bakanlığı Yüksek Hizmet Ödülü, 1981'de de Konya Selçuk Üniversitesi'nce onursal doktorluk unvanı verildi.

200'ün üzerinde eseri olan Konyalı, daha çok bazı Anadolu kentlerinin ve yörelerinin tarihini anlatan yapıtlarıyla tanınmıştır.
Kütüphanesinde bulunan kitaplarını, el yazmalarını, fotoğraflarını ve arşivini, vakıflar genel müdürlüğüne bağışlamıştır ve arşivi bugün Üsküdar Büyük Selimiye Camii'nin hünkar mahfili bölümünde kendi adına kurulan kütüphanede araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır.

Şehir araştırmaları

İznik ve Bursa Tarihi (1936)
İstanbul Abideleri (1940)
Nasreddin Hoca'nın Şehri Akşehir (1945)
Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi (1960)
Abideleri ve Kitabeleri ile Konya Tarihi (1964)
Abideleri ve Kitabeleriyle Karaman tarihi (1967)
Ermenek ve Mut Abideleri (1967)
Kilis Tarihi (1968)
Konya Ereğli'si Tarihi (1970)
Şerefli Koçhisar Tarihi (1971)
Niğde Aksaray Tarihi (1974-75, 3 cilt)
Üsküdar Tarihi (1976-77, 2 cilt)
 
Diğer yapıtları

Harunü'r-Reşid (1941)
Mimar Koca Sinan (1948)
Söğüt'te Ertuğrul Gazi Türbesi ve Ihtifali (1959)
Ankara Camileri (1978)
 
gercekedebiyat.com
 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM