Dünyada en çok ve en az kitap okuyan ülke
Geçtiğimiz yıl dünya genelinde en fazla kitap okunan ülkeler arasında ABD ve Hindistan ön plana çıkarken, Afganistan en az kitap okunan ülke olarak kaydedildi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1995 yılında 23 Nisan, "Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü" olarak ilan edildi. Bu tarih, İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden William Shakespeare ile Don Kişot'un yazarı Miguel de Cervantes'in ölüm günü olması nedeniyle dünya edebiyatında sembolik bir anlama sahiptir.
Kitaplara erişimin kolaylaştırılması ve okuma alışkanlığının teşvik edilmesi amacıyla kutlanan "Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü," dünya genelinde düzenlenen etkinliklerle kitapseverleri buluşturuyor. Bu özel günde, kitaplar geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir köprü olarak gündeme gelmektedir.
UNESCO, 2001'den bu yana her yıl yeni bir "Dünya Kitap Başkenti" belirliyor. Bu yıl Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti "Dünya Kitap Başkenti" olarak seçildi.
World Population Review ve CEO World Magazine makalesinin derlediği verilere göre, 2024 yılında en çok kitap okunan ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alıyor. ABD'yi, çok az bir farkla Hindistan takip ediyor. ABD'de yılda kişi başına ortalama 357 saat, yani yaklaşık 17 kitap okunuyor. Bu oran, listede en son sırada yer alan Afganistan'da yılda yaklaşık 3 kitaba tekabül ediyor.
Hindistan'da kişi başı yıllık ortalama 16 kitap okunurken, İngiltere'de bu süre 343 saati buluyor. Fransa ve İtalya ise ABD, Hindistan ve İngiltere'nin ardından en çok kitap okunan ülkeler arasında sıralanıyor. Bu sıralamayı Kanada, Rusya, Avustralya, İspanya, Hollanda ve İsviçre izliyor. Kitaplara en az zaman ayıran ülkeler arasında Afganistan, Brunei, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.
Dijital formatların popülerliği artsa da, ABD gibi kitap okuma oranı yüksek ülkelerde basılı kitaplar hala daha fazla tercih ediliyor. Hindistan'dan sonra bu unvanı devralan ABD'de geçen yıl 780 milyonun üzerinde kitap satıldı. Dijitalleşmenin basılı yayın sektörünü olumsuz etkilemediği görülmekte. Amerikan Yayıncılar Derneği verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde e-kitap satışlarından elde edilen gelirde düşüş yaşandı ancak basılı kitapların piyasa hâkimiyeti devam ediyor.
Tarih boyunca en çok okunan kitaplar arasında Kur'an-ı Kerim ve İncil bulunuyor. 21. yüzyılda JK Rowling'in "Harry Potter Serisi" ve JRR Tolkien'in "Yüzüklerin Efendisi" de dünya genelinde geniş bir okur kitlesine sahip. Dünya edebiyatının klasiklerinden Miguel de Cervantes'in "Don Kişot", Charles Dickens'ın "İki Şehrin Hikayesi", Antoine de Saint-Exupéry'nin "Küçük Prens", Victor Hugo'nun "Sefiller"i ve Fyodor Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" gibi eserler öne çıkıyor. Mao Zedong'un "Başkan Mao'dan Seçme Sözler" kitabı da popüler kitaplar arasında yer alıyor. Gercekedebiyat.com
YORUMLAR